BKM açıkladı: ”Ödeme iste” hizmetinde kapsam genişliyor

Ödeme İste Hizmeti Yeniliklerle Genişliyor

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) iş birliğiyle sunulan dijital çözüm “Ödeme İste” hizmeti, artık daha geniş bir kullanıcı kitlesine hitap ediyor.

BKM tarafından yapılan açıklamaya göre, “Ödeme İste” hizmeti teknolojinin gücüyle ödemeler dünyasında önemli bir yer edinmeye devam ediyor. Yenilenen özellikleri sayesinde artık sadece bireysel kullanıcılara değil, kurumsal müşterilere de çeşitli avantajlar sunuyor.

Kurumlar arası (B2B) ödemelerden e-ticaret işlemlerine kadar geniş bir yelpazede kullanılabilen “Ödeme İste” hizmeti, Merkez Bankası’nın şekillendirdiği FAST sistemi ile birlikte çalışarak dijital ödemelerde yeni bir dönemi başlatıyor.

22 Ocak 2024 tarihinden bu yana binlerce kişiye ödeme süreçlerinde destek olan “Ödeme İste” hizmeti, bugüne kadar yaklaşık 1 milyon işlem gerçekleştirerek hızlıca ödemelerin gerçekleşmesine olanak sağlıyor.

“Ödeme İste” hizmetiyle ilgili yapılan açıklamalarda, kullanıcı sayısının sürekli arttığına dair veriler paylaşılırken, şu ana kadar 285 bin kişinin ödeme talebinde bulunduğu ve bu taleplerin yüzde 32’sinin 0-500 lira aralığında olduğu belirtiliyor.

Ayrıca, “Ödeme İste” hizmeti ile 100 bin liranın üzerindeki ödemelerin havale yoluyla kolayca yapılabildiği vurgulanıyor.

Yeniliklerle Dolu Genişletilmiş Hizmet

Ödemenin yapılacağı tarihin önceden belirlenebildiği “Ödeme İste” hizmetinin yeni özellikleri arasında “erken ödeme” seçeneği de bulunuyor. Kullanıcılar artık vade tarihinden önce ödeme yaparak esnek bir ödeme planı oluşturabilirken, kısmi ödeme ve ödeme erteleme gibi seçenekler de sunuluyor.

“Erken ödeme” seçeneğiyle vade tarihinden önce ödeme yapılabilmesi mümkün olurken, “kısmi ödeme” ile talep edilen miktarın tamamı yerine kısmi ödemeler yapılabilir. Aynı zamanda, “Ödeme erteleme” seçeneği sayesinde kurumsal müşterilere ödemelerin ertelenmesi ve likidite yönetimine destek sağlanmaktadır.

Kurumsal ödemelerde de benzer süreçlerin işlediği ve e-ticaret ile yüz yüze yapılan ödemelerde üye iş yerlerine özel bir API kanalı aracılığıyla hizmet alınabileceği belirtiliyor. (AA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir