Selahattin Demirtaş, ‘QAD’ için yazdı: Haydi Meydana
“`html
Köln’de Yeni Bir Barış Araştırmaları Girişimi: QAD-Barış Meydanı
Almanya’nın Köln kentinde, Şubat 2024 tarihinde hayata geçirilen QAD-Barış Araştırmaları Derneği, toplumsal barış ve çatışma çözümü konularında yarı akademik çalışmalar gerçekleştirmek üzere “Qad-Barış Meydanı” adlı web sitesini yayınladı.
“Qad-Barış Meydanı”nın yayın kurulu, alanında yetkin isimler olan Dr. Deniz Duruiz, Dr. İlhan Döğüş, Dr. Harun Ercan ve Dr. Cihan Erdal’dan oluşmaktadır. Web sitesinde “Toplumsal Barış”, “Çatışma ve Çözüm”, “İktisadi ve Ekolojik Adalet”, “Küresel ve Bölgesel Jeopolitika” ile “Tarih ve Kültür” konularında araştırmalar, makaleler ve röportajlar yayımlanacak. Ayrıca, düzenli olarak yayınlanacak podcastlerle de dinleyicilere ulaşmayı hedefliyorlar.
Kürtçe, Türkçe ve İngilizce olarak yayın hayatına başlayan “Barış Meydanı”, önümüzdeki günlerde başta Almanca olmak üzere birçok dilde içerik sunma çalışmalarına hız verecektir. Web sitesine kaydolan okuyucular, derneğin ücretsiz aylık bültenine de erişim sağlayabilecektir.
Web sitesi, Edirne Cezaevinde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın “Haydi Meydana” başlıklı makalesiyle açılış yapıyor. Demirtaş, bu yazısında “Barış” temalarını ve QAD’ın amaçlarını ele alarak, barışın korunması konusuna dikkat çekiyor.
Demirtaş, “QAD ile temel hedefimiz, barışın bütün aşamalarına dair bir arşiv oluşturmak ve bu konular üzerinde özgür bir tartışma ortamı yaratmaktır” diyerek, QAD’ın halk için onurlu bir barış sağlama çabalarını vurguluyor.
Türkiye’de de bir düşünce kuruluşu olma hedefinde olduklarını belirten Demirtaş, “Bu nedenle, özgür tartışma ortamının parçası olmak üzere sizi ‘Meydan’a çağırıyorum. QAD, umarım hepimizin ortak ‘Hyde Park’ı olur” açıklamalarında bulundu.
Demirtaş, QAD’ın etkinliklerine destek vermek isteyen herkesi iletişime geçmeye davet ediyor. “Hoş geldin ve yolun açık olsun; umarım yolun barışla dolu olur” temennisinde bulunuyor.
Demirtaş’ın makalesinin tam metni yarın ‘Baris Meydaninda’ yayımlanacak.
Barış Meydanı, Viyana Üniversitesi Anayasa ve İdare Hukuku Enstitüsü’nde görevli bilim insanı Dr. Naif Bezwan ve ekonomist Dr. İlhan Döğüş’ün makalelerini de içerecek şekilde genişletiliyor.
Barış ünlü, Ertuğrul Mavioğlu, Ercümen Akdeniz, Yağmur Yurtsever, Rober Koptaş, Ezgi Koman, Can Memiş ve Nil Kutluer gibi isimler, “Barış Meydanı”na katkı sağlayan röportajlarla yer alacak.
Barış Meydanı, sosyal medya platformlarından da takip edilebilir.
QAD-BARIŞ ARAŞTIRMALARI DERNEĞİ
Qad-Barış Araştırmaları Derneği, 20 Şubat 2024 tarihinde Almanya’nın Köln şehrinde kuruldu. Dernek başkanlığını Demirtaş’ın kardeşi Süleyman Demirtaş üstlenirken, kurucular arasında Şehbal Şenyurt Arınlı, Ulaş Deniz, Güley Kılıç, Prof. Dr. Ümit Koşan, Zülküf Kurt ve Dr. Yahya Madra bulunuyor.
Dernek, 10 Haziran 2024’te Alman Dernekler Yasası kapsamında “Kamu Yararı Gözeten Dernek” unvanını elde etti. Mütevelli Heyeti’nde Selahattin Demirtaş, Prof. Dr. Naif Bezwan, Dr. Ekrem Eddy Güzeldere, Prof. Dr. Abdullah Karatay, Av. Eren Keskin, Prof. Dr. Hans Lukas Kieser, Dr. Dilek Kurban, Dr. Selçuk Mızraklı ve eski AİHM yargıcı Rıza Türmen gibi isimler yer almakta.
Qad-Barış Araştırmaları Derneği, Kürt sorunu başta olmak üzere toplumsal barışın sağlanmasına ve korunmasına katkı sunmayı hedefliyor. Dernek, tartışma ve fikir alışverişi için bir platform olmayı amaçlarken, barışın inşası ve korunmasına yönelik çözüm önerilerini tarafsız bir şekilde değerlendirmek istiyor.
Dernek, misyonunu şu şekillerde ifade ediyor:
- Kürt meselesinin barışçıl çözümüne yönelik siyasi atmosferin iyileştirilmesi ve sosyal-kültürel çeşitliliğin desteklenmesi için çaba göstermek.
- Anti-demokratik eğilimlere karşı durmak ve demokratikleşme süreçlerini desteklemek amacıyla çalışmak.
- Kürtçe, Türkçe ve İngilizce olarak bilimsel yayınlar ve tartışmalar oluşturmak.
- Barış ve adaletin sağlanmasına yönelik etkinlikler düzenlemek ve bu konuda işbirlikleri geliştirmek.
Derneğin ana odakları arasında toplumsal barış süreçleri, şiddet ve ayrımcılıkla şekillenen durumların sonuçları ve barış güçlerini güçlendirme gibi konular bulunmaktadır. Bu çabalar, savaş, şiddet ve ayrımcılığa karşı duruş sergilemek amacıyla hayata geçirilecektir.
(HABER MERKEZİ)
“`